maanantai 16. kesäkuuta 2014

Tarina kaverista, joka ei saanut porkkanoita

Erkki (henkilöiden nimet muutettu) on työpaikan pitkän linjan ammattilainen ja se hiljainen kaveri, joka ei turhaa kunniaa etsi. Hän on aina ajoissa, hoitaa homman kotiin ja mukautuu tilanteeseen vaikka 20 projektia painaisi päälle. Ei koskaan valita, tekee työnsä ja lähtee kotiin perheensä luo, kun kello lyö neljä.
Arvostatko työntekijöitäsi?
Muistathan sanoa sen myös ääneen?


Niilo on Erkin nuori pomo, joka vie tiimiänsä isolla draivilla eteenpäin. Niilo luottaa Erkin työhön asiantuntijana, mutta ei koskaan näe Erkkiä asiantuntijuutta syvemmälle. Niilo katsoo tavoitteita ja missaa sen tärkeimmän - ihmisen.

Niilon mielestä Erkki on mahtava työntekijä, mutta ei pidä tärkeänä kertoa sitä hänelle, koska pelkää, että Erkki saattaisi ylpistyä ja työn laatu heikentyä. Todellisuudessahan riskiä ei ole, sillä Erkki ei etsi kunniaa, hän tekee vain työnsä - ja tekee sen erittäin hyvin.

Niilon korottaessa omassa mielessään Erkkiä ja hänen työpanostaan, Erkki sen sijaan miettii, miksi tekee tätä työtä. Hän ei koskaan saa kiitosta tai tunnustusta, mitään millä täyttää asiantuntijafiilispankkiaan, ei sanaakaan - ei pomolta, ei juuri asiakkailtaan - ei edes työkavereiltaan. Ei yhtään porkkanaa.

Sillä välin Erkin paras työkaveri Samuli ylistää Erkkiä kahvitauolla muille työkavereille. Erkkiä kehutaan edelliskuukauden rypistyksestä ja siitä, miten luottomies hoiti homman jälleen kotiin. Erkkiä kehutaan maasta taivaaseen. Mutta Erkki ei ole sitä kuulemassa.

Nuori ja innokas esimies Niilo jatkaa vuodesta toiseen samaa palautteetonta rataa ja ylistää Erkkiä mielessään, ja on tyytäväinen itseensä esimiehenä - omaahan hän kannustavan tsemppisasenteen, jollaista työelämässä tarvitaan.
Hyvin tehty työ kannattaa huomioida.

Erkki sen sijaan istuu illat sohvalla pädi kourassaan selaamassa rekryilmoituksia ja vaipuu unelmiinsa. Työkaveri Samuli ihmettelee Erkin asennetta, kun Erkki vähättelee itseään, mutta ei korjaa tälle sanallakaan, miten monesti Erkki on seivannut tilanteen. Samuli ei nimittäin uskalla.

Puolen vuoden päästä Erkki ilmoittaa siirtyvänsä toisen työnantajan palvelukseen ja Niilo ei voi käsittää miksi. Samuli ihmettelee samaa, Erkkihän oli yrityksen arvostetuin tyyppi - kulmakivi.

Viimeisenä päivänä Erkki sulkee koneensa, pakkaa kamansa ja sulkee oven perässään. Kukaan ei kysy, miksi Erkki lähtee. Eikä kukaan opi yhtään mitään. Paitsi ehkä tarinan Erkki, joka toteaa, että vaihtamalla paranee.


Tämän tarinan lähetti minulle eräs blogimme lukijoista. Tarina on tosi, vain nimet on muutettu. Kuulostaako tarina tutulta? Oletko nähnyt omalla työpaikallasi tai jopa kokenut itse vastaavaa? Tosiasia on, että kun hoidamme työmme hyvin, ei kiitosta tai kehua - siis niitä porkkanoita - juuri heru. Siitähän meille maksetaan - työmme hyvin hoitamisesta.


Muista kiitos - palkitsemiseen
riittää usein vain rehellinen
myönteinen palaute.
Minkälaisen tsemppiasenteen sinä omaat? Muista sanoa mietteesi myös ääneen ja katso minkälaiset vaikutukset ovat. Ehkä onnistut piristämään toisen päivää tai kenties jopa pitämään osaavan työntekijän talossa.

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että vaikka tiedän tehneeni työni hyvin, tekee esimiehen kiitos silti hyvää. Saan siitä valtaisasti energiaa tehdä vielä vähän paremmin ja yrittää vielä vähän enemmän. Kiitos ja kehu ei maksa mitään, mutta oikein annettuna ja hyvin perusteltuna niiden vaikutus motivaatioon voi olla huikea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti