tiistai 9. kesäkuuta 2015

Miten irtautuminen töistä loman ajaksi onnistuu parhaiten?

Miten sinä vietät kesälomasi?
Työelämä on tällä hetkellä hektisempää kuin koskaan. Osa yrityksistä painii osaajapulan kanssa, kun töitä olisi enemmän kuin ehtii tehdä. Osa yrityksistä painii kannattavuuden kanssa, henkilöstövähennyksiä ja säästöjä on pakko tehdä, jotta pää pysyy pinnan yläpuolella. Työntekijät saattavat joutua liiallisen kuormituksen alle, jolloin sairauslomat lisääntyvät. Kesäloma-aika häämöttää ja yleinen small talk -keskustelunaihe on kesäloman pitämisen ajankohta ja -viettotapa.


Työterveyslaitoksen osaamiskeskuksen johtaja Kirsi Aholan mukaan tutkittua tietoa lomasta ja sen vaikutuksista ei ole kovin paljoa. Palautumisteeman alla on lomailua tutkittu jonkin verran. Se on kuitenkin tiedossa, että loma on vain yksi keino palautua työn aiheuttamasta rasituksesta. (ESS 9.6.2015).

Tärkeintä olisi, että työn arki on kuormitukseltaan sopivaa. Tässä, kuten monessa muussa ihmisten johtamiseen liittyvässä asiassa, haasteeksi muodostuu ihmisten yksilölliset tarpeet ja erilaisuus. Siinä, missä yksi kaipaa mahdollisuutta keskittyä isoihin kokonaisuuksiin ja työstää niitä järjestelmällisesti eteenpäin, toinen haluaa kuormituksen tulevan jaksoina, jolloin töitä tehdään kerralla pidempään ja määrällisesti enemmän ja sen jälkeen tulee leppoisampi jakso akkujen lataamista varten. Siinä, missä yksi kaipaa täydellistä irtiottoa töistä, toinen nauttii työstään, eikä koe töiden tekemistä stressaavana tai kuormittavana.


"Töitä tehdään silloin kun niitä on"



Merkittävimmän haasteen tähän kuitenkin aiheuttaa se, että työn kuormituksen säätely on harvoin mahdollista yksilöllisten tarpeiden mukaisena. Töitä tehdään silloin kun niitä on, projektit hoidetaan maaliin, kun dead line häämöttää, ostavalle asiakkaalle ei sanota ei, vaikka kalenterit olisivat täynnä. Tästä syystä odotukset kesälomaa kohtaan kasvavat huikeiksi. Osa työntekijöistä saattaa joutua lisäksi siirtämään lomansa aloitusta tai hoitamaan työasioita loman aikana, vaikkapa vastailemaan sähköposteihin laiturin nokalta. Jokainen loman aikana tuleva työasioihin liittyvä keskeytys siirtää palautumista, vaikka et sitä huomaisikaan.

Tiedetään, että yhden viikon pituinen loma ei vielä auta palautumaan. Ensimmäinen lomaviikko menee sen varmistamiseen, että kaikki tarpeellinen on hoidettu, vasta toinen lomaviikko on rentoutumista. Loman ollessa kolmen viikon pituinen, menee viimeinen lomaviikko jo työasioihin orientoitumiseen. Työt alkavat väistämättä hiipiä mieleen, vaikka et sitä haluaisikaan vielä. Näin kolmen viikon lomasta ainoastaan yksi viikko on palauttavaa. Mikä tähän on ratkaisu, kun kaikkien ei ole mahdollista pitää neljää tai viittä viikkoa yhtäjaksoista lomaa, eivätkä kaikki sitä edes halua?

Näillä ohjeilla saat lomastasi rentouttavan:


  1. Varaa lomaa edeltävä työviikko pakollisten tehtävien viimeistelyyn, pidä kalenterisi mahdollisimman väljänä.
  2. Laadi sähköpostiisi poissaoloviesti, mikäli olet työssä, jossa asioita hoidetaan myös sähköpostitse. Hyvän asiakaspalvelun varmistamiseksi ilmoita poissaoloviestissä, keneen lomasi aikana voidaan olla yhteydessä. Harva asia on oikeasti niin akuutti, että se edellyttäisi välitöntä reagointiasi. Yhteistyökumppanit yleensä kunnioittavat loma-aikaa eivätkä vaadi loman keskeyttämistä, ellei se ole ehdottoman välttämätöntä.
  3. Pidä lomaa edeltävä viimeinen työpäivä vapaana kaikista virallisista tapaamisista, sillä todennäköisesti niistä seuraa vielä joitain tehtäviä, joita et välttämättä ehdi hoitaa samana päivänä.
  4. Arvosta itseäsi käyttämällä loma rentoutumiseen eikä töiden tekemiseen. Maailma ei tule valmiiksi, vaikka tekisit 24/7/365 töitä.
  5. Mieti, millaisten asioiden tekeminen auttaa sinua irtautumaan työhön liittyvistä ajatuksista. Yhdelle se tulee mökillä puuhastelusta, toiselle matkustamisesta, kolmannelle golfaamisesta, neljännelle sanaristikoiden tekemisestä.
  6. Jos hoidat paljon työasioita somessa, ota myös some-vapaata. Kokeile ainakin, miltä se tuntuu.

    Työhyvinvoinnin yksi edellytys on työn ja vapaa-ajan tasapaino


Jos ylläolevat ohjeet tuntuvat mahdottomilta, vapaa-ajan viettäminen ei kiinnosta, ystävien kanssa ei ehdi pitää yhteyttä, uni on katkonaista, keskittyminen yhteen asiaan tuntuu työläältä, ärsyyntymiskynnys on matala tai tunnet itsesi jatkuvasti väsyneeksi ja jos työasiat kaikesta huolimatta tulevat painostavina väkisin mieleen, on aika pysähtyä! Onko työsi kuormitus liiallinen ja voisiko työn arkeen tehdä joitain muutoksia?

Ota asia esimiehesi tai kollegasi kanssa puheeksi. Ideoikaa yhdessä työn arjen muokkaamista. Listatkaa työn kuormitusta aiheuttavia asioita ja ideoikaa yhdessä ratkaisuja näihin. Jos oman tiimin ja työyhteisön rahkeet eivät riitä, ota yhteyttä työhyvinvoinnin asiantuntijoihin. Patenttiratkaisuja harvoin on olemassa, jokainen työpaikka on erilainen ja siten myös erilaiset ratkaisut toimivat eri tavoin. Mitä konkreettisemmalle tasolle ideoinnissa pääset, sitä todennäköisempää on, että pystyt vaikuttamaan omaan työhyvinvointiisi - ja pystyt lomalla rentoutumaan!

***************************************************

Jos et ihan vielä ole jäämässä lomalle, tule mukaan kesän viimeiseen webinaariin, joka käsittelee rekrytointihaastattelujen parhaita vinkkejä. Ilmoittaudu 23.6 klo 14-15 toteutuvaan maksuttomaan webinaariin tästä.

Leppoisaa kesää Sinulle!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti