maanantai 17. elokuuta 2015

Tunnistatko huonon johtamisen?



Mitä ajatuksia yllä oleva kuva sinussa herättää? Tuntuuko ajatus siitä, että organisaatiot toimisivat näin, hassulta? Näin esitettynä asia tuntuu järjettömältä - niin järjettömältä, että se naurattaa. Mutta totuus ei naurata. Näin tapahtuu työelämässä koko ajan. Kerronpa sinulle tuttavani Marketan* tarinan.


Enemmän töitä vähemmällä väellä


Marketan kanssa vaihdoimme kuulumisia ja keskustelu siirtyi työhön. Marketta työskentelee suomalaisessa perheyrityksessä, jossa hiljattain tehtiin sukupolvenvaihdos ja lähdettiin vanhasta työntekijät huomioivasta tavasta tehostamaan toimintaa ja parantamaan tulosta. Siinä ollaan hienosti onnistuttukin johdon hiljattain esittelemien lukujen valossa. Johdon ääneen julistama tavoite ”tehdään enemmän töitä pienemmällä porukalla” oli saavutettu ja tuloskin näytti paremmalta.

Surullista kuultavaa kuitenkin oli tuttavani kertomus arjesta työpaikallaan. Kuuden hengen asiantuntijatiimissä kahden osaaminen on tehtävien tasolla. Muilla neljällä on puutteita osaamisessa monessakin asiassa, muun muassa kielitaidossa. Kielitaitoa, kuten ei muitakaan osaamisvajeita, ei ole kuitenkaan nähty tarpeelliseksi kehittää. Marketta olikin todennut edellisessä kehityskeskustelussa esimiehelleen, että on epäoikeudenmukaista, että periaattessa samoissa tehtävissä toimivien henkilöiden toimenkuvat ovat niin erilaisia ja että tiimissä vain kaksi tekee kaikkia töitä ja muut vain niitä, joita osaa ja nekin huonosti. Esimiehen reaktio tähän oli järkyttävä: "haluatko sinä ottaa kontollesi näiden henkilöiden irtisanomisen?”. Viesti ”enemmän töitä ja vähemmän porukkaa” ei ollut kuitenkaan tavoittanut kaikkia tasapuolisesti.


Enemmän töitä yhdelle


Marketta kertoi myös tilanteesta, jossa hän ajoittain tekee omien töidensä lisäksi kolmen muun henkilön töitä, koska yksi on lomalla, yksi työskentelee asiakkaalla osan viikosta ja yksi on pitkällä sairaslomalla. Ja ajoittain ei tässä tarkoittanut kerran vuodessa, vaan että se alkoi olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Viimeksi esimiehen kanssa keskustellessaan hänelle oli luvattu, että tilanne jatkuu enää toukokuun loppuun ja sitten helpottaa. Marketta ei enää uskonut tätä.

Johdon tavoite tehdä enemmän vähemmällä on toistaiseksi onnistunut, mutta on jo johtanut sairaslomien lisääntymiseen. Ja kun sairaslomat näin aiheuttavat paikalla olevien työntekijöiden jatkuvan ylikuormittumisen, on uupuneiden joukko kohta suuri. Todennäköisesti yrityksessä johto herää tähän liian myöhään. Tuttavalleni sanoin, että etsi äkkiä uusi työpaikka, ennen kuin työsi sairastuttaa sinut.


Hyvää vai huonoa johtamista?


Entä onko tämä mielestäsi hyvää johtamista. Asiaa voi luonnollisesti katsoa kahdesta näkökulmasta. Johtaminen on sikäli ollut onnistunutta, että  yrityksen toiminnan tehostamisessa on onnistuttu. Samaan aikaan kuitenkin henkilöstö - tai ainakin osa siitä - voi huonosti. Pitkällä tähtäimellä en siis pidä tätä hyvänä johtamisena.

Siksi onkin niin tärkeää kysyä mitä pitäisi tapahtua, jotta tämänkaltainen johtaminen muuttuisi. Tämä ongelma todennäköisesti koskettaa monia organisaatioita tällä hetkellä. Mikä olisi sinun ehdotuksesi?



Piditkö tästä artikkelista?

Mikäli pidit tästä artikkelista, saattaisi sinua kiinnostaa myös seuraavat johtamista käsittelevät artikkelit:


Maksuttomat webinaarit

Järjestämme tunnin mittaisia webinaareja johtamisesta ja työyhteisöjen kehittämisestä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti