keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Takkuileeko työn aloitus loman jälkeen? Näin hyödynnät tilanteen

Loman jälkeen joudumme palauttamaan
mieleen työhön liittyviä rutiineja
Harmittaako kesäloman loppuminen? Tuntuuko ajatus työnteosta vaikealta? On niitäkin, jotka odottavat, että pääsee jälleen töihin ja saa elämään rutiinien tuomaa järjestystä. Ensimmäiset päivät loman jälkeen voivat kuitenkin olla takkuisia meille kaikille. Työhön liittyviä rutiineja joutuu palauttelemaan mieleen. Lomalta paluu onkin erinomainen kohta ottaa käyttöön uusia toimintatapoja ja hylätä vanhoja, ei-niin-toimivia rutiineja.

Tässä blogikirjoituksessa listaan viisi asiaa, joissa useimmalla meistä olisi parannettavaa. Poimi näistä itsellesi ajankohtaisin ja tee töitä jatkossa pikkuisen fiksummin.


Opettele suunnittelemaan työtäsi

Ensimmäisinä päivinä loman jälkeen kannattaa katsoa kalenteria ja muodostaa käsitys siitä, mitä työssä on odotettavissa lähikuukausina. Muodostaa ehkä jopa tavoite syksylle: mitä olen vuoden vaihteeseen mennessä saanut työssäni aikaiseksi.

Seuraavaksi voit keskittyä seuraavaan kuukauteen: mitä ensimmäiset viikot tuovat tullessaan ja miten niihin voin valmistautua. Näin saat hyvän käsityksen siitä, mistä kannattaa aloittaa ja minkä voi jättää myöhemmälle.

Lopuksi suosittelen käyttämään jokaisen työpäivän alussa muutaman minuutin työpäivän suunnitteluun: mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka tämän päivän aikana on saatava hoidettua.

Moni jättää suunnittelun tekemättä, koska on todennut, että työpäivä tuo tullessaan niin paljon yllättäviä käänteitä, ettei suunnittelemiaan asioita ehdi kuitenkaan tehdä. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että ne jotka suunnittelevat työpäivänsä etukäteen, saavat enemmän aikaiseksi kuin ne, jotka eivät suunnittele, vaikka suunnitelmat menisivätkin uusiksi.

Kannattaa myös huomioida se, että suunnittelussa kehittyy. Alkuun voi olla vaikea hahmottaa, mitä kaikkea ehtii päivän aikana tekemään, mutta kun suunnittelua jatkaa sinnikkäästi, oppii pikku hiljaa varaamaan aikaa yllätyksille ja listaamaan tehtävälistalle ne oikeasti olennaisimmat asiat.


Seiso tai liiku enemmän

Viime aikoina on useissa tutkimuksissa osoitettu istumisen olevan vaarallista. Monet meistä istuvat suurimman osan päivästä ja jatkavat istumista vielä illalla kotisohvalla. Terveytemme kannalta on hyvä tehdä osa päivästä seisten. Kaikilla ei ole mahdollisuutta saada sähköistä työpöytää, jonka korkeutta voisi vaihdella näppärästi tilanteen mukaan. Mieti, voitko hoitaa puhelinkeskustelut tai joitain kokouksia seisten. Myös kävelykokouksia suositellaan, mutta aika harvoin kuulen, että kukaan on niitä käytännössä toteuttanut.

Suosi hyötyliikuntaa. Kävele työkaverin luo mieluummin kuin lähetät sähköpostin, kiipeä portaita, kävele lounaalle vähän kauemmaksi ja niin edelleen. Muista nousta useamman kerran päivän aikana seisomaan työpisteen äärestä.

Tänä vuonna kuulin ensimmäisen kerran tuoliton tammikuu -teemasta. Jotkut toteuttivat tuolittomuutta jopa niin äärimmäisesti, että seisoivat myös lounaalla ja työmatkalla. Lisäksi olen itse junassa törmännyt matkustajiin, jotka aina matkustavat seisten.



Pidä riittävästi taukoja

Tarvitsemme pieniä taukoja päivän mittaan. Huolehdi, että pidät pienen tauon 60 - 90 minuutin välein. Tauon aikana voit vaikka hakea kahvia tai lasin vettä, siivoilla työpöytää tai tehdä muutaman jumppaliikkeen.

Tauot ovat tärkeitä jaksamisemme ja palautumisemme kannalta. Vaikka sitä ei ehkä uskoisi, niin kahvi- ja ruokatauot ovat tärkeitä ja palautumista tapahtuu niidenkin aikana. Nämä pienet katkokset ovat tärkeitä tuottavuuden ja luovuuden kannalta.

Löytyykö tietokoneestasi tai kännykästäsi ajastin, jonka voit laittaa hälyttämään sopivin väliajoin tauon merkiksi? Kokeile viikon ajan.


Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Keskittyminen on nykyisin yhä vaikeampaa. Työmme keskeytyy jatkuvasti puhelimen, sähköpostin, työkavereiden, asiakkaiden takia tai oman keskittymiskykymme puutteesta johtuen.

Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että saamme yhtä paljon aikaan tekemällä yhden asian kerrallaan kuin hoitamalla montaa asiaa yhtä aikaa. Yhteen asiaan keskittyminen kerrallaan tuottaa kuitenkin laadukkaampaa jälkeä eli teemme parempaa työtä. Niin sanotun moniajon seurauksena yleensä virheet lisääntyvät, emmekä muista mitä olemme tehneet tai keskustelleet.

Keskittymiskykyä voi halutessaan harjoittaa mindfulness-harjoituksilla. Harjoituksia löytyy paljon netistä. Sieltä voi hakea vinkkiä tai etsiä jopa valmiita harjoituksia. Käytännössä kyse on siitä, että keskitymme pieneksi hetkeksi esimerkiksi hengitykseemme tai vaikkapa musiikkikappaleeseen. Mindfulness-harjoituksen voi tehdä silmät auki, mutta monelle keskittyminen on helpompaa silmät kiinni. Kun ajatukset karkaavat välillä muualle, ne voi palauttaa lempeästi takaisin hengitykseen tai musiikkiin.


Valmistaudu kokouksiin

Kokousten sanotaan olevan yksi pahimpia aikasyöppöjä. Useimmiten se johtuu osallistujien huonosta valmistautumisesta. Mieti, miten voisit omalta osaltasi jouduttaa kokouksen edistymistä.

Valmistautuessa on hyvä selvittää kokouksen tavoite, agenda sekä oma rooli kokouksessa. Kokouksen koollekutsujalta voi vaikka kysyä suoraan, mitä voisi itse tehdä valmistautuakseen kokoukseen parhaalla mahdollisella tavalla. Voi olla hyvä miettiä myös oma tavoite kokouksen osalta etukäteen.

Kokouksen toteuttamisessa päävastuu on tietenkin kokouksen koollekutsujalla tai puheenjohtajalla, mutta osallistujanakin voi olla vaikuttamassa kokouksen onnistumiseen. Tärkeää on olla ajoissa paikalla, osallistua aktiivisesti kokoukseen ja olla myös henkisesti läsnä.


Entä jos motivaatio on hukassa?

Mikäli tuntuu, että mielenkiinto omaan työhön on hiipumassa, kannattaa miettiä, mitä mahdollisuuksia omassa työssä on uudistaa tehtäväkuvaa tai tapaa tehdä työtä. Selvitä, onko työpaikalla mahdollisuuksia ilmoittautua mukaan uuteen projektiin tai oman työn ohella olla mukana jossakin toimikunnassa tai hankkeessa. Uuden oppiminen uusien haasteiden parissa lisää innostusta ja motivaatiota.

Jollekulle toiselle motivaatiota kasvattaa tulevaisuuden suunnittelu. Kun uralla etenemisestä on olemassa jonkinlainen suunnitelma ja tiedostat eri vaiheiden tarpeellisuuden, voi tämänhetkisen työn nähdä vaiheena, joka on oltava, jotta voi siirtyä seuraavaan vaiheeseen.


Toivottavasti joku näistä vinkeistä on sinulle ajankohtainen ja lähdet kokeilemaan uutta tapaa toimia. Tai ehkä keksit itse jonkin tärkeämmän työskentelytapoihisi liittyvän kehityskohteen. Hyviä ehdotuksia on suotavaa jakaa muillekin, joten jaathan oman ehdotuksesi alla olevan kommenttikentän kautta kaikkien hyödynnettäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti