perjantai 2. syyskuuta 2016

Fyysinen läsnäolo on onnistuneen yhteistyön edellytys - vai onko?Jälleen kerran kuulin väitteen, että yhteistyö ei ole mahdollista, jos ihmiset eivät ole fyysisesti samassa paikassa. Samassa toimistossa. Mistä ihmeestä tämä väite kumpuaa? Miksi siihen uskotaan niin sitkeästi? 

Jos tämä väite olisi totta, Suomi olisi pullollaan organisaatioita, joissa yhteistyö kukoistaa, työt hoituvat ja ongelmia ei olisi. No, tiedämme kaikki ettei tämä ole aivan totta? Tässä valossa myös globaalien yritysten toiminta olisi täysin mahdotonta.

Miten itse voisit toimia fiksummin? Ja miten voisit päästä uskomuksestasi eroon? Toki fyysinen läsnäolo helpottaa yhteistyön tekemistä, koska olemme tottuneet siihen. Uusien tapojen omaksuminen on joskus vaivalloista, koska se vaatii työtä ja hieman aikaa.

Nykyteknologia kuitenkin mahdollistaa hyvän - jopa paremman - yhteistyön, kuin vain samassa toimistossa oleminen. Monet välineet edistävät ajattelua, ideoiden vaihtoa ja ohjaavat tekemistämme. Kyse on siitä, että opimme käyttämään tarjolla olevia välineitä ja sovimme yhdessä, miten yhteistyötä tehdään eri välineiden avustuksella. 

Pyydän, että pysähdyt pohtimaan kriittisesti sitä, mikä osa työstäsi on sellaista, etä se ehdottomasti vaatii sinun ja kollegoidesi läsnäoloa fyysisesti samassa tilassa. Ja kuinka moni asioista olisi tehtävissä myös muulla tavoin, jos halua siihen löytyy ja opettelette tarvittavien välineiden käytön?

Olen itse viime aikoina hoitanut useita tapaamisia virtuaalisesti. Tarkoitukseni ei ole kertoa, että meidän pitäisi siirtyä kokonaan virtuaaliseen maailmaan, vaan tökkiä ajatteluasi siitä, että kaikki yhteistyö pitäisi tapahtua samojen seinien sisällä. Mahdollisuudet ovat monipuoliset - kyse on enemmän tahdosta ja asenteesta.


*********************************
Kerro, mitä olit videosta mieltä? Haluatko kuulla lisää tällaista vai mieluummin jatkossakin lukea artikkelimuodossa asioista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti