keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Millainen on tulevaisuuden johtaja, joka siivittää yrityksen menestykseen?

"Haluamme muutosjohtajan" "Johdat valmentavalla otteella"

"Pitää kyetä pitämään monta lankaa käsissään" "Sinulla on hyvä paineensietokyky"

"Olet joukkuepelaaja" "Haemme innostavaa ja innovatiivista johtajaa" "Pystyt viestimään asioista tehokkaasti ja ymmärrettävästi"

"Etsimme energistä ja tuloshakuista johtajaa" "Kykenet luomaan me-henkeä ja johdat joukkoja edestä omalla esimerkilläsi"


Tuttuja lauseita työpaikkailmoituksista, eikö vaan?

Millaisia trendejä johtamisessa on viime aikoina ollut?

Yksi "hot topic" trendi on ollut (ja ehkä edelleenkin on) muutosjohtaminen. Pikkuhiljaa on kuitenkin alettu ymmärtää, että muutos on jatkuva asiaintila ja kun johdetaan muutosta, johdetaan ihmisiä. Ihmisten johtamisen taito on olennaista. Kun ymmärrät ihmisten erilaisuutta, ja tunnet itsesi vuorovaikuttajana, osaat johtaa muutosta!

Toinen pinnalla ollut trendi on ollut valmentava johtaminen. Nykyisin tiedostetaan, että tämän päivän suomalainen tietotyöläinen, erityisesti y-sukupolven edustaja puhumattakaan z-sukupolvesta, sietää huonosti ylhäältä annettuja käskyjä, joita tulisi noudattaa mukisematta. Johdettavaa tulee sparrata rohkeuteen hyödyntää omaa oivallus- ja arviointikykyä. On osattava myös käydä keskustelua toimivista tai toimimattomista etenemistavoista ja annettava kannustavaa ja korjaavaa palautetta siten, että kuulija pystyy sen ottamaan vastaan. Ihmisten kohtaamisen taito on olennaista. Kun tiedät, miten keskustelet erilaisten ihmisten kanssa ja ymmärrät ihmisten motivoitumisen erilaisia tapoja, kykenet valmentavaan johtamiseen!

Innovatiivinen johtajuus herättää mielestäni kysymyksiä. Eikö johtajalta tarvittaisi ennemminkin kykyä nostaa asiantuntijoiden ja tiimiläisten innovatiivisuus esiin? Eikö johtajan tehtävä ole raivata tilaa työntekijöiden mahdollisuudelle kukoistaa? On vanhanaikaista ajatella, että juuri johtajan pitäisi kyetä esittämään uudet ideat ja innovoida. Parikymmentä vuotta sitten johtaja oli se, jolla oli paras osaaminen ja asiantuntijuus ja hän teki päätökset itsenäisesti "suuressa viisaudessaan". Tänä päivänä maailma on sen verran monimutkaisempi, että johtajankin tulee nöyrtyä tämän monimuotoisuuden edessä ja ymmärtää, että yksi ihminen ei voi hallita kaikkea. 

Millaisia trendejä voidaan odottaa johtamiselta tulevaisuudessa?

Maailma on täynnä pirstaletietoa, asiat muuttuvat nopeasti ja ongelmat, joihin ihmisten tarvitsee keskittyä, ovat entistä vaikeampia, sanoo aivotutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopistosta (ESS 26.1.2015). Tietokasan jäsentämisessä voivat auttaa toiset ihmiset ja itsensä ohjaaminen. 

"Uusi älykkyys nousee toisten ajatusten hyödyntämisestä."
(ESS 26.1.2015)

Tutkimuksissa on löydetty mielenkiintoinen havainto vuorovaikutuksen vaikutuksista aivotoiminnan tasolla.  Kahden ihmisen aivojen rytminen toiminta synkronisoituu samanaikaiseksi yhteistoiminnan aikana. Neurotieteissä on ryhdytty tutkimaan nimenomaan vuorovaikutusta. Kiinnostuksella odotan näiden tutkimusten etenemistä ja hyödyntämistä myös työelämässä ja johtamisessa.

Millainen johtajuus on siis tulevaisuuden trendi? Minun ääneni saa 

VUOROVAIKUTTAVA JOHTAJUUS 


Taitavan vuorovaikuttajan ei tarvitse olla ekstrovertti tai hyvä esiintyjä. Jo sen ymmärtäminen, että oma tyyli viestiä tiimiläisille ei olekaan aina toimiva tai joku työntekijä ei pysty ottamaan palautetta vastaan, mikäli ilmaiset sen vaikkapa liian suoraviivaisesti, on ensimmäinen askel vuorovaikuttavaa johtajuutta kohti. 

Jos käytät vielä hetken sen miettimiseen, millä tavalla tai mitä sanoja käyttämällä saisit viestisi paremmin kuulluksi, olet ottanut jo toisen askeleen eteenpäin. 

Suoraviivaisella ja ehkä asiakeskeisellä tyylillä korjaavan palautteen yleensä esittävä voi tuoda mukaan ripauksen empaattisuutta ja mainita vaikkapa, että "Minullakin on ollut kokemusta tämän asian haasteiden kanssa kamppailussa, ja että tilanteesta eteenpäin pääseminen edellytti asiaa x tai y. Voisinko ehdottaa, että kokeilisit keinoa a tai b, tai haluaisitko ensin ehdottaa itse korjauksia tähän?"

Yksi + yksi on enemmän kuin kaksi. Kun useampi ihminen pyrkii yhteisesti määriteltyyn tavoitteeseen ja pääsee vaikuttamaan omalla panostuksellaan tavoitteen saavuttamiseen, saavat he moninkertaisesti tehokkaammin, paremmin, innovatiivisemmin, älykkäämmin tuloksia aikaan. Siksi tulevaisuuden johtaja, joka siivittää yrityksen menestykseen, on vuorovaikuttava johtaja. 

Mitä mieltä SINÄ olet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti