Loman suotuisat vaikutukset katoavat välittömästi tai muutaman päivän kuluessa, tätä mieltä on jopa 65 % työntekijöistä. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan vastaajista 42% kertoi odottavansa kauhulla töihin paluuta. (American Psychological Association, Center for Organizational Excellence, David W. Ballard, PsyD, MBA)
Mitä mieltä olet, onko meillä Suomessa sama tilanne?
Kuulostaako seuraava keskustelu tutulta:
- "Mitä kuuluu? Miten lomat meni? Oletko ollut jo pitkään töissä?"
- "Kiitos hyvää kuuluu, loma meni hyvin. Olen ollut viikon töissä, ja tuntuu kuin lomasta olisi ikuisuus!"
Työ on iso osa arkea ja siksi olisikin tärkeää, että työn arki voisi olla inspiroivaa, innostavaa, yhteisöllistä, sisältäen rutiinia ja vaihtelevuutta sopivassa määrin. Työn organisoinnilla, hyvällä vuorovaikutuksella ja johtamisella on tässä tärkeä painoarvo kuin myös työkulttuurilla ja suhtautumisella työn ja vapaa-ajan väliseen tasapainoon.
APA:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan työpaikan olosuhteilla ja työkulttuurilla on suuri merkitys työntekijän kykyyn virkistyä lomalla ja palautua työn aiheuttamasta väsymyksestä.
Merkittävimmät tekijät, jotka aiheuttivat uupumusta ja vaikeutta palautua loman aikana työstressistä, olivat tutkimuksen aineistossa olivat matalat palkat, kehittymisen ja etenemisen puute, työn liiallinen määrä, epärealistiset odotukset työtä kohtaan ja pitkät työpäivät.
Tekijät, jotka puolestaan edistivät palautumista, olivat:
- Kannustava esimies
- Kannustava kulttuuri
- Inhimilliset työtuntimäärät
- Psykologiset tekijät, kuten luottamus ja oikeudenmukaisuus
"Kun organisaation kulttuuri sallii työn ja vapaa-ajan hyvän tasapainoisen suhteen, työntekijät hyötyvät lomasta paremmin ja sen vaikutukset kestävät pidempään. "
Tutkimuksessa tunnistettiin seuraavia merkittäviä hyötyjä:
- Tällaisessa kulttuurissa työskentelevät työntekijät olivat motivoituneempia työhönsä kuin ne, joiden työkulttuuri ei kannustanut riittävään työn ulkopuoliseen aikaan.
- He olivat tuottavampia työntekijöitä ja heidän työn tuloksensa oli laadukkaampaa.
- He kokivat, että työnantaja arvostaa heitä, he olivat työhönsä tyytyväisempiä ja he kokivat, että työnantaja kohtelee heitä oikeudenmukaisesti.
- He pitivät työpaikkaansa hyvänä työpaikkana ja olivat valmiita kertomaan sen muillekin.
Aika merkittäviä hyötyjä, joita kohti kannattaa suunnata työpaikan toiminta- ja asennekulttuuria.
Linkki Science Dailyn julkaisemaan tutkimukseen löytyy tästä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti