maanantai 21. lokakuuta 2013

Haluatko menestyvän yrityksen? Oppeja huippujoukkueen rakentamisesta



Sunnuntain Hesarissa (20.10.2013) oli artikkeli Supercellistä. Yrityksen tarina ei ollut minulle entuudestaan kovinkaan tuttu, mutta tokihan tiesin viime viikon uutisoinnit. Tarina on huikea ja juuri tuollaisia tarinoita tarvitsemme tänä päivänä luomaan fiilistä ja ylläpitämään energiaa.

Työskentelen itse henkilöstön kehittämisen parissa ja siksi minua erityisesti ilostutti lukea, että yritystoiminnan rakentamiseen liittyvässä artikkelissa puhuttiin ihmisistä. Jutussa kerrottiin Supercellin perustajien Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan olevan innokkaita jääkiekkofaneja. Heidän näkemyksensä pelifirman rakentamisesta oli, että yritys tulee rakentaa kuin lätkäjoukkue, jonka tavoitteena on voittaa Stanley Cup. 

"Silloin kahdella asialla on väliä. On oltava parhaat pelaajat, ja niiden pelaajien pitää pelata yhteen."


Ihmiset ykkössijalla

Työhyvinvointikeskustelussa jankutetaan koko ajan ihmisten tärkeydestä: panosta ihmisiin, huolehdi ihmisistä, johda ihmisiä. Kuitenkin yrityksissä tehdään jatkuvasti kasapäin päätöksiä, joissa ei oikeasti ajatella ihmistä - vaan lukuja, voittoja, liikevaihtoa, tehokkuutta ja niin edelleen. Toivottavasti Supercellin innoittamina yhä useammat yritykset lähtevät miettimään strategiaa ja toimintaa yrityksen tärkein voimavara eli osaajat edellä.

Hesarin jutussa Paananen toteaa, että "peliala on talenttibisnestä". Toki asia on jonkin verran riippuvainen toimialasta, mutta väitän, että hyvin monella muullakin alalla menestymisen yksi edellytys on se, että onnistut houkuttelemaan osaavimmat ja motivoituneimmat tekijät yritykseesi. Paanasen mukaan kaikki muu on vähemmän tärkeää, myös liikevaihto. 


Yhteishenki ratkaisee

Supercellin oppien mukaan siis "firman perustajien tärkein tehtävä olisi siis etsiä parhaat pelintekijät, luoda heille paras ympäristö ja antaa heidän tehdä työnsä mahdollisimman itsenäisesti".

Parhaan ympäristön luomisessa on kyse työyhteisöstä eli ilmapiiristä ja työkavereista hyvien työskentelymahdollisuuksien ohella. Urheilusta enemmän tietävät ovat valaisseet minua, että joukkueurheilussa voi menestyä myös joukkue, joka ei ole pelitaidoiltaan täynnä huippuja, mutta jossa on riittävällä tasolla oleva osaaminen ja erinomainen yhteishenki. Osataan siis "pelata yhteen".

Yritystoiminnassakin yhteishenki ratkaisee. Todella paljon. Osaamista ja talentteja tarvitaan, mutta ympärille tarvitaan hyvä porukka. Supercellissä tiimit toimivat hyvin itsenäisesti, mutta avainasemassa on juuri toiminta pienissä soluissa. 

Huippujoukkuetta voidaan lähteä kokoamaan parin kyvykkään osaajan ympärille. Aika usein tiimi on kuitenkin jo kasassa ja sen varaan pitäisi lähteä rakentamaan. Onko yhteishenkeä sitten oikeasti mahdollista parantaa?


Hyvässä joukkueessa tunnetaan joukkuekaverit

Teimme alkusyksystä kyselyn, jossa selvitimme asiakasorganisaatioissa henkilöstön kehittämiseen liittyviä tarpeita seuraavan 12 kuukauden aikana. Jopa 82 % vastaajista koki erittäin tärkeäksi tai tärkeäksi yhteistyön ja yhteisten pelisääntöjen kehittämisen.

Erilaisissa tutkimuksissa on todettu, että mitä paremmin ihmiset tuntevat toinen toisiaan, sitä parempi yhteistyö ja me-henki työyhteisössä useimmiten on. Oikeastaanhan tämä on täysin maalaisjärjellä selitettävissä. Mitä paremmin minä tunnen toisen ihmisen, sen paremmin minulla on mahdollisuus tietää, miksi hän toimii, kuten toimii, sanoo mitä sanoo, mistä hän motivoituu ja innostuu, mikä häntä ärsyttää ja niin edelleen.

Kiireen ja tehokkuusvaatimusten keskellä tuntuu helposti kuitenkin ajanhaaskaukselta käyttää työaikaa toisiin tutustumiseen. Työkaverit, joiden kanssa on helppo tulla juttuun, tulevat tutuiksi itsestäänkin kahvitaukojen, lounaiden ja työn lomassa. 

Mutta sitten ovat ne henkilöt, joita et koe kovin helposti lähestyttäviksi. Tutustumiselle pitää luoda erilaisia mahdollisuuksia. Tärkeitä asioita tietää ja ymmärtää toisesta ovat muun muassa osaaminen, toimintatyyli työssä, vuorovaikutustyyli, vahvuudet, mutta myös asiat, joita henkilö tekee vapaa-ajallaan: perhe, ystävät, harrastukset, mistä nauttii.


Erilaisuuden ymmärtäminen on vahvuus


Hyvässä joukkueessa arvostetaan erilaisuutta, koska se tuo tiimiin voimavaroja, näkemystä ja luovuutta. Erilaisuus sinänsä ei ole vahvuus, vain jos erilaiset toimintatavat ymmärretään ja hyväksytään, ja opitaan myös hyödyntämään niitä. Toistemme erilaisuutta opimme kuitenkin ymmärtämään ja hyödyntämään vasta, kun tunnemme toisemme riittävän hyvin.

Hyödyntäkää siis tilaisuudet tutustua toinen toisiinne. Tehkää sitä ohjatusti ja vapaamuotoisesti. Työn lomassa ja virkistyspäivissä. Lähtekää rakentamaan joukkue, joka voittaa Stanley Cupin seuraavaksi.


----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ------ ----- ----- ------ ----- ----- 
Kollegoihin tutustumista ja erilaisuuden ymmärtämisen lisäämistä 
voi nopeuttaa sopivilla ratkaisuilla. 
EASI on yksilön ja tiimin kehittämisen uusi ratkaisu.


----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ------ ----- ----- ------ ----- ----- 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti