tiistai 11. syyskuuta 2018

Ethän käytä persoonallisuustestejä näin?

Kuulemme yritysten HR-ammattilaisilta säännöllisin väliajoin kommentteja valmentajista, jotka käyttävät persoonallisuutta tai käyttäytymistyyliä kuvaavia testejä tavalla, jossa osallistujille annetaan ”leima otsaan” ja vastuu yhteistyön sujuvuudesta siirretään enemmän toiselle osapuolelle. Mikä siinä on väärin?

Testien tarkoitus on lisätä ymmärrystä siitä, mitä erilainen käyttäytyminen työelämässä ja tiimityössä tarkoittaa. Miten eri tyylejä edustavat ihmiset vuorovaikuttavat, ajattelevat ja hoitavat työnsä. Samalla osallistujilla on mahdollisuus lisätä ymmärrystä omasta käyttäytymistyylistä ja sen vaikutuksista ympäristöön, tunnistaa omat vahvuudet ja toisaalta tiedostaa myös omat kompastuskivet.

Pahimmillaan kuitenkin osallistujien lokeroiminen antaa luvan piiloutua annetun tyylin taakse. Selitetään käyttäytymistä sillä, että näin tämän tyylin edustajat käyttäytyvät ja muut koettakoot sopeutua. Tällainen testien käyttö ei edistä hyvää työkäyttäytymistä vaan antaa "luvan” huonoon työkäyttäytymiseen, jota on paljon nostettu viime aikoina esille.

Meidän mielestämme hyvää testien käyttöä työelämän kehittämisessä on, että testitulosta tarkastellaan nykyhetken kuvana, ei absoluuttisena totuutena. Sekä käyttäytyminen että myös persoonallisuus on muuttuvaa ja muokkautuvaa. Me siis muutumme; opimme uutta je kehitymme, mutta voimme myös tietoisesti lähteä kehittämään toimintatapojamme. 

Tärkeintä on tiedostaa kuka minä olen, miten minä toimin ja miten toimintatyylini vaikuttaa muuhun tiimiin ja työkavereihin. Testityökalut tarjoavat parhaimmillaan siis peiliinkatsomisen paikan, mutta avaavat ymmärrystä myös ympärillämme toimivista ihmisistä. Hienoja hetkiä ovat ne, kun saa todistaa ahaa-elämystä, jonka myötä osallistuja on ymmärtänyt, miksi hänellä on hankalaa jonkun työkaverin kanssa tai miten vika ei ehkä ollutkaan muissa, vaan hiukkasen hänessä itsessäänkin.

Riippuu valmentajasta, mutta myös siitä, miten työkalua opastetaan sertifioinnin yhteydessä käyttämään, kannustetaanko osallistujia kertomaan muille, että ”olen tällainen tyyliltäni, koettakaa kestää” vai käydäänkö testitulosten pohjalta muunlaista, rakentavampaa keskustelua.

Toivottavasti sinä haluat parantaa hyvää työelämää ja lisätä hyvää työkäyttäytymistä kanssamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti